UUTTA! Yksilölliset liikunta- ja ravintovalmennukset

24.08.2021

Uutta Haagan hieronnassa:

RAVINTOVALMENNUKSET JA TREENI/LIIKUNTAOHJELMAT

Olen Linda, yksi hierojistamme! Olen koulutettu hieroja, Personal Trainer sekä pian valmistuva sairaanhoitaja.

Olen myös intohimoinen liikkuja ja terveellisten elämäntapojen kannattaja!


Sairaanhoitajan opinnoissani olenkin suorittanut syventävinä opintoina myös ravitsemukseen liittyviä opintoja, ja ihmisen anatomiassa ja fysiologiassa perehtynyt nimenomaan aineenvaihduntajärjestelmään. Tieto miten ihmiskeho toimii - ja se muuten toimii meillä kaikilla terveillä melko samankaltaisesti - on avain ymmärtää, miksi tietyt toimintamallit ohjaavat syömistottumuksiamme ja miten muuttaa niitä tasapainoisempaan suuntaan.

Erilaiset perussairaudet voivat muuttaa kehon toimintaa ja tarpeita. Minulla on valmius ottaa myös nämä seikat huomioon valmennuksia suunnitellessani.

Olen tehnyt paljon itseni kanssa työtä koskien sekä ravitsemusta että liikuntaa ja olenkin tullut siihen johtopäätökseen, että omakohtainen kokemus on tärkein tie siihen pisteeseen, jossa on mahdollista tarjota oppejaan myös muille.


TAVOITTEENI VALMENTAJANA

Ennenkuin kerron myyntiin tulevista ravinto- ja treenivalmennusvaihtoehdoista, haluan hieman avata omaa ajatusmaailmaani niihin liittyen. Nykyään erilaisia vaihtoehtoja ja ohjeita on tarjolla pilvin pimein. Minusta onnistuneen valmennuksen lähtökohta on valita valmentaja, joka tukee juuri omaa ajatusmaailmaa, tavoitteita sekä ymmärtää taustaa. Sen lisäksi valmentajan tulisi ymmärtää mahdollisia erityistarpeita kuten jo mainitut perussairaudet sekä erityisruokavaliot.


Valmentajana minun tavoitteeni on auttaa valmennettavaa löytämään itselleen sopiva tapa toteuttaa terveellisiä elämäntapoja yksilöllisesti. Työskentelen mielelläni eri ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien asiakkaiden kanssa. Tavoitteet määritellään yhdessä asiakkaan kanssa ja tavoitteella tarkoitan kaikkea aina terveellisistä valinnoista ruokailun suhteen pidemälle vietyyn, liikuntaa tukevaan tekemiseen ja kehon muokkaamiseen.

Jokainen tavoite on hyvä ja yhtä arvokas!


Se on myös avain onnistumiseen ja pysyvään muutokseen, joka aidosti asettuu opettelun kautta miellyttäväksi osaksi arkea, ja muuttuu lopulta siksi paljon puhutuksi "elämäntavaksi".

Uskon 100%:sti, että meille kaikille ikään, taustaan ja tavoitteisiin katsomatta on muokattavissa juuri omannököinen tapa edetä. Toki muutoksia on tiedossa, mutta se lienee selvää (ja jopa toivottavaa) mikäli lähtökohtaisesti kokee tarvitsevansa valmentajaa.
 
Kaikki alkaa aina siitä mikä on muutostarve ja toive! Teen kaikki ohjeeni täysin henkilökohtaisesti ja yksilöllisesti. Perustelen myös, miksi asiat tehdään, joka auttaa valmennettavaa kasvussa uusiin elämäntapoihin. On huomattavasti helpompaa tehdä pysyviä muutoksia, kun erottaa tarpeelliset tarpeettomasta, ymmärtää valintojensa seuraukset ja myös sitä, mikä valintojamme ohjaa.

Olen itse kokenut melkoisen kasvun iki-diettaajasta ja liikkujasta vain oppiakseni kantapään kautta ettei terveyttä aidosti tukeva ja kestävä muutos pysyviin elämäntapoihin ei ole mitään rakettitiedettä! Sen ei kuulu olla liian vaikeaa vaan kulkee käsikädessä oman arjen kanssa, omat mieltymykset, tavoite ja valmennuksen sisältö toisensa kohdaten!

Elämään kuuluvat myös erityistilanteet ja herkuttelu! Ne eivät todellakaan ole este painonhallinnalle tai terveydelle, vaan ovat jopa oleellinen osa kestävää kokonaisuutta, jossa kehon ja mielen hyvinvointi kohtaavat.

Nämä kaksi (mieli ja keho) ovat aina käsikädessä kulkeva kokonaisuus.

RAVINTOVALMENNUKSESTA

Mennään esimerkkeihin ja niistä yleisimpään, eli painonpudotukseen:
Yleisin lähestymistapa painonpudotusta kaipaavalle on jonkinlainen laihdutuskuuri.
Laihdutuskuurin tarpeellisuus kuitenkin liittyy ihmisen taustaan. Suurinosa painonhallintaongelmista johtuu - niin hullulta kuin se kuulostaakin - liian vähästä syömisestä!

Kehon kulutus koostuu useamman seikan yhteissummasta: arjen kuormittavuus, liikunta, sekä MITEN SYÖMME JA MITÄ KEHOMME ON TOTTUNUT KULUTTAMAAN - näistä tärkeimpänä ravinto.

Kehomme on niin hieno järjestelmä, että se osaa sopeutua erilaisiin tilanteisiin. Jos esimerkiksi jatkuvasti syömme alle kulutuksemme, kulutus myös tippuu. Tästä seuraa tilanne, ettei kovin paljoa vaadi, että olemmekin syöneet yli sen mitä kehomme kuluttaa ja seuraa painonnousu!

Palaan vielä väitteeseeni, että suurin osa painonhallintaongelmista johtuukin liian vähästä syömisestä. Perustan sen siihen, että puhdasta terveellistä arkiruokaa saa ja pitää itse asiassa syödä niin paljon, että todella monella määrä jääkin liian pieneksi, jolloin myös energiansaantimme jää liian vähäiseksi.

Tästä seuraa napostelua - herää makeanhimo tai muu pikkupurtavan tarve, joka monesti on sitä energiatiheää "tilanteen paikkailua" ja ihan huomaamatta tulee ylisyötyä energiaa, joka johtaa painon nousuun.

Kukaan ei jaksa jatkuvalla energiavajeella, joten tämä on täysin normaali ilmiö - jostain tarvittava energia on saatava. Oleellista on valita mistä me sen otamme. Energiansaannin ollessa oikeassa tasapainossa, kehon viestit lisätarpeesta vähenevät ja jopa katoavat.

Se osuus herkuttelusta, joka on muodostunut totutuksi toimintamalliksi (esim. napostelu illalla telkkaria katsoessa) taas poistuu hyvin nopeasti alun sitoutumisen myötä, kunhan elimistö saa tarvitsemansa ravintoaineet ruokailusta.

Väitänkin, että tätä yleisesti tunnettua "sokerikoukkua" ei sanan varsinaisessa merkityksessä siis ole olemassakaan. On vain keho, joka tarvitsee jostain enrgiansa ja siihen päälle on totutut mallit mistä sen otamme. Kehomme ei osaa ajatella, että minä haluan nyt suklaapatukan tai pullan (pienellä huumorilla), vaan aineenvaihduntajärjestelmä käsittelee hiilihydraattia (joka on sokeri), proteiinia ja rasvaa. Sillä ei ole niin merkitystä mistä se tulee, mutta merkitys muuttuu muiden seikkojen kohdalla; miten pitkään mikäkin ravintoaine jaksaa pitää verensokeriamme tasaisena.

Makeiset yms. ovat juuri niitä nopeita hiilihyydraatteja, jotka nostavat verensokerin nopeasti! Mutta ihan yhtä nopeasti keho saa viestin, että nyt sokeriarvot nousevat nopeasti ja toimiva terve keho lähtee välittömästi korjaamaan tilannetta vapauttamalla insuliinia. Tästä seuraa taas uusi viesti aivoille, että nyt verensokeri laskee nopeasti, vaikkakin näistä lähtökohdista verensokerihan on tippumassa vain normaalitasolle käytyään liian korkealla, jolloin tulee uusi "hätäviesti" aiheuttaen uuden mieliteon ja nälän tunteen.


Eli ns. sokerikoukun mekanisimi on lyhykäisyydessään siinä ja jälleen kerran vain toimivan terveen kehon merkki!

Siksi väitänkin, että mistään varsinaisesta sokerikoukusta ei ole kyse, vaan ihan oikeanlaisesta kehon fysiologisesta reaktiosta. Muuttamalla tätä huonoa kierrettä vähenevät myös mieliteot huomaamatta!

Jokaisen painonhallintaa tai -pudotusta kaipaavan kohdalla onkin alkuun syytä miettiä onko tarve todella vähentää syömistä vai ehkä juuri päinvastaisesti jopa lisätä?

Monelle meistä on aivan liiankin tuttua, että takana on useita hienosti tsempattuja kuureja ja koviakin tuloksia painon pudotuksen osalta, mutta kuurin loputtua kaikki palaa ennalleen ja joskus jopa lisäkilojen kera! Syy muutamalle lisäkilolle painon noustua takaisin on juuri se, että kuurilla on kehon oma kulutus tiputettu alas. Mikäli kuurin jälkeen palaa vanhoihin toimintamalleihin, seuraus on tosiaan pahimillaan vain entistä helpommin tarttuvat lisäkilot. Siksi on tärkeä lähtökohta pohtia yksilöllinen tapa ja etenemismalli sekä oikeaoppinen järjestys myös painonpudotukseen ja painon kestävään hallintaan.

Lähtökohta on, että tästä kierteestä opitaan irti ja opetellaan ensisijaisesti jatkuva omaa kulutusta ja elämäntapaa tukeva ravinnon saanti. Vasta sitten on ajankohtaista miettiä varsinaista laihduttamista, jos sille enää on tarvetta. Usein paino putoaa jo näillä muutoksilla ajan kanssa.

Tällä etenemismallilla mahdollisesti tarvittava dieetti toimii tehokkaimmin ja ennenkaikkea ruokailutottumuksille on luotu vahva perusta. Tällöin ei dieetin loputtua ala kertymään kaikkea vaivalla pudotettua painoa takaisin! Tämä lyhyenä esimerkkinä painonpudotusta kaipaaville, miten ja miksi asioita kehossa tapahtuu.

Minusta kehomme on älyttömän hieno kokonaisuus, joka oikeasti yrittää kaikkensa pitääkseen meidät terveinä ja hyvinvoivina! Me mokomat vain itse lähdemme liian usein ja helposti tätä toimintaa sotkemaan.

Valmennuksissa tämä kaikki on muokattavissa erilaisiin lähtötilanteisiin. Roolissani valmentajana teen mielelläni ravinto- ja liikuntaohjelmia erilaisiin lähtökohtiin. Erityisosaamiseni on erilaiset perussairaudet, kuten diabetes sekä sydän- ja verisuonivaivat.

Nyt myyntiin tulevat ravinto- ja liikuntavalmennukset sopivat seuraaville kohderyhmille:
• painonhallinta ja -pudotus
• riittävän syömisen opettelu myös niille, jotka kaipaavat lisää painoa.
• lihaskasvatus ja/tai kestävyysliikunta

optimaalinen energian saanti / kulutuksen nostaminen oikealle tasolle.
• ravinto ja liikunta erilaisten perussairauksien tukena mm. diabetes, sydän- ja verisuoni sairaudet, MS-tauti, jne.

Huomioin myös erityisruokavaliot, kuten kasvissyönti, ketodieetti jne.
Ravintovalmennukseen sisältyy kerrallaan 1-3 kk ohjeet, etäyhteystuki ja tarvittavat muutokset / ruokavalion päivitys. Erikseen sovitusti myös tapaamiset.


LIIKUNTAVALMENNUKSISTA

Teen liikuntaohjelmia kaikenlaisille liikkujille. Valikoimaan kuuluvat:

- Saliohjelmat tukemaan yksilöllisiä tavoitteita kuntosaliharjoiteluun

- Kotona tehtävät lihaskunto-ohjelmat

- Peruskuntoa ja kestäyyttä kasvattavat liikuntaohjelmat yksilöllisesti mieluisilla tavoilla

- Juoksukunnon kasvatus aloittelijasta jo jonkin verran taustaa omaaville

- Lihaskuntoa ja peruskuntoa tukeva ohjelma

Pääajatukseni liikunnasta on, että jokaisen meistä tulisi liikkua edes terveyttä tukeva määrä. Hyvän ja terveellisen ruokailun lisäksi liikunta on tärkeä tuki niin painonhallinnassa kuin sydän- ja verenkiertoelimistölle sekä ennalta ehkäisee monien kansansairauksien puhkeamista!

Lisäksi liikunta kiistatta lisää hyvinvointiamme monin tavoin. Liikunta vapauttaa aivoissa oksitoniinia, joka on ns. hyvänolon hormoni. Oksitosiinista johtuu liikunnan hyvät vaikutukset myös mielelle! Puhumattakaan sen suotuisista vaikutuksista energian kulutukseen, aineenvaihdunnalle ja kestävyyskunnolle. Liikunta myös ylläpitää toimintakyky iän karttuessa.

Ikääntyessä alkaa luontainen lihasmassan väheneminen, joten mitä aiemmin panostamme myös fyysiseen kestävyyteen, sitä pidemmälle se meitä kantaa myös myöhäisemmässä vaiheessa.

Lihasmassan kasvatukseen paras liikuntamuoto on kuntosalilla treenaaminen, kehonpainoharjoittelu tms. missä lihaksia rasitetaan lähelle pistettä, jossa liikettä ei enää yksinkertaisesti jaksa suorittaa oikein.

Painonhallinnassa ja terveysliikunnassa korostuu peruskestävyyden kehittäminen ja siihen parhaita lajeja on kevyttä hengästymistä aiheuttavat lajit kuten kävely, pyöräily ja joukkuelajit.

Virallinen liikuntasuositus on tällä hetkellä aikuiselle 2h 30min / viikko ja sen voi jakaa niin useaan osaan kuin haluaa! Tuolla ei vielä ihmeitä kunnollemme tehdä tai suuria fyysisiä muutoksia saada aikaan. Mutta se korostaa sitä, että myös pienemmät suoritukset merkitsevät, kuten portaiden kiipeäminen hissin sijaan! Kaikki liikkuminen siis lasketaan, eikä tarvitse olla huippu-urheilija, jos oma tavoite on ensisijaiseti terveyttä tukeva arki myös liikunnan osalta! Hyvä peruskunto ei vaadi välttämättä tuon enempää - kunnianhimoisemmat tavoitteet toki vaativat enemmän työtä.

Olen monesti pohtinut, miksi niin moni jättää liikumatta, kun jokin laji ei ole mieluisa? Oikeastihan tässä maailmassa on lajeja vaikka muille jakaa, joten kuntosaliharjoittelu tai lenkkeily eivät todellakaan ole ainoita tapoja kehittää kuntoaan ja edistää terveyttään!
Etsimällä ja valitsemalla itselleen lajit, joista aidosti tykkää ja saa samalla myös oikeat ohjeet, joilla tekeminen tuottaa tulosta (lihakset kasvavat, kunto nousee, paino tippuu, keho kiinteytyy tms.) muuttuu myös liikunta kivaksi ja syntyy halu lähteä liikkeelle uudestaan!

Liikkuminen muuttuu pakollisesta suorittamisesta kivaksi tekemiseksi, jonne lähtee mielellään!

Kuten ruokavalioissa myös liikunnassa kartoitamme asiakkaan kanssa siis alkuun henkilökohtaiset taustat, toiveet ja tavoitteet.

Teen ohjelmia myös liikunnan osalta kaikkiin tarpeisiin ja suosittelen toki aina ruokavalion- ja liikunnan yhdistämistä toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi.


Kuntosalilla varsinkin meidän naisten yleinen pelko on, että "ei halua liian isoja lihaksia vaan vain kiinteytyä". Siihen uskallan luvata, että parhaimillaankin lihakset kasvavat erittäin hitaasti ja nimenomaan kiinteytymiseen tarvitaan juuri sitä lihasmassaa. Pelkkä ikuinen laihduttaminen ja kovatehoinen treeni ei vielä tee kehosta kiinteää, joskus jopa päinvastoin. 

Kehittävä liikkuminen - tapahtui se sitten salilla tai lenkkipolulla - vaatii nousujohteista ja etenevää toimintamallia. Kaikkien vasta-alkajien iloksi ei ole syytä aloittaa "huipulta", koska se nimenomaan johtaa nopeasti väsymiseen ja lajin lopettamiseen. Kun aloittaa omista lähtökohdista ja kuntotasosta maltillisesti, alkaa kehitys, joka suoritusten määrää tai tehoa nostamalla tuottaa kehityksen jatkumon.

Etenemällä oikeaoppisesti tapahtuu kehitystä, jonka myötä saadaan tulos ja tuloksen kautta voi kokea onnistumisen ilon. Tekemisen edistyminen oman kuntotason mukaisesti johtaa miellyttäviin liikkumiseen liittyviin kokemuksiin, joiden pohjalle rakennetaan pysyviä tapoja!

Liikuntaan ja ravintoon liittyvät monet myytit ja uskomukset ovat saattaneet ohjata jopa haitallisiin ajatusmalleihin, jotka pahimmillaan aiheuttavat ahdistusta ja tuottavat epämiellyttäviä kokemuksia. Oikein toteutettuna ne muuttuvat asioiksi, joita kaipaa lisää ja pysyväksi osaksi elämää. Juuri tätä varten monet tarvitsevat alkuun päästäkseen valmentajan. Kokeilemalla näihinkin asioihin kasvaa ja löytää itselleen parhaiten sopivat toteusmallit.

Minä pyrin asiakkaan toiveiden ja taustan pohjalta löytämään juuri ne lajit ja toteutusmallit, jotka tuovat tullessaan tekemisen iloa ja tulosta - Kaikki alkaa realistista tulostavoitteista.

Joskus oma arki voi olla niin kiireistä, ettei liikuntaan ole juurikaan käyttää aikaa. Tällöin on muokattava omat tavoitteet sen mukaan - ehkä joskus myöhemmin vapautuu aikaa enemmän myös liikunnalle. Kun on siihen asti on tehnyt sen, mihin omat resurssit ovat riittäneet, ei tarvitse aloittaa tyhjästä vaan voikin jo jatkaa eteenpäin! Ehkä ne omat lempilajit ovat jo silloin tiedossa.

Mitä aiemmin aloitat oikeaoppisen toteutuksen, sitä pidemällä olet tavotteissasi ensi vuonna tähän aikaan! Olisiko se päivä jo tänään?

Lisätietoja kysymällä ensisijaisesti sähköpostitse valmennukset@haaganhieronta.com. Yhteydenpito jatkossa sopimuksen mukaan sähköpostitse tai puhelimitse.

Mikäli sinun toiveesi on vihdoin oppia ja päästä alkuun kestävän ja kivan tekemisen parissa, josta voit oikeasti nauttia niin minä autan sinua erittäin mielelläni oppimaan juuri sinun arkeesi sopivat toimintamallit!


Tervetuloa tekemään yhdessä terveyttäsi tukevia valintoja!

Terveisin,

Linda Ristiluoma

Linkki tuotesivulle

Kysy valmennuksista:

valmennukset@haaganhieronta.com