Kysymyksiä hieronnasta

Ajatuksia ja vastauksia kysymyksiin, joita saatat pyöritellä ennen hierontaan tulemista.

Mitä hieronnassa tapahtuu?

Miksi tulla hierontaan?

Miten valitsen oikean mittaisen hieronnan?

Pitääkö minun käydä hieronnassa useammin kuin kerran?

Miksi hieroja pyytää minua liikuttamaan raajoja eikä vain aloita hierontaa?


Ensimmäisen kerran tai pitkän tauon jälkeen hieronnan varaamiseen voi liittyä kysymyksiä. Tuossa yllä on lueteltu niistä ainakin muutama, joihin löytyy vastaus tästä kirjoituksesta.

Jos hierontaan tuleminen jännittää, niin se on ihan ymmärrettävää. Haagan Hieronnassa työskentelee joukko empaattisia hierojia, joille kannattaa kertoa, jos jännittää. Me ymmärrämme sen ja osaamme ottaa sen huomioon hoidon suunnittelussa. Kuulemme myös mielellämme, jos sinulla on ollut jotain huonoja kokemuksia hieronnasta, niin osaamme huomioida sinua paremmin.

Mitä hieronnassa tapahtuu?

Usein hieronta tehdään hierontaöljyn tai muun väliaineen kanssa suoraan iholle, jolloin hierontaan tullessa pitää riisua hierottavalta alueelta vaatteet pois. Hierojan on tärkeää myös nähdä hierottavan alueen iho, jotta voidaan varmistaa, että hieronnan tekeminen on turvallista asiakkaalle. Hieronnan voi tehdä aina myös kankaan läpi.

Haagan hieronnassa on myös mahdollista valita hoidoksi rentouttava päähieronta, joka toteutetaan istuen vaatteet päällä. Vaikka hieronnan nimi on päähieronta, siinä käsitellään myös hartioita, käsivarsia, rintakehää ja niskaa.

On tärkeää, että kerrot meille toiveistasi hieronnan suhteen sekä vastaat hierojan esittämiin kysymyksiin. Hierojan on myös tärkeä tehdä muutamia havaintoja asiakkaan raajojen ja rangan liikkuvuudesta, joilla varmistetaan, että hieronnan suorittaminen turvallista sovituille alueille.

Ennen hieronnan aloittamista hieroja ja asiakas sopivat yhdessä mitä alueita hierotaan. Tekemiensä havaintojen perusteella hieroja tekee hoitosuunnitelman, jonka esittelee asiakkaalle.

Miksi tulla hierontaan?

Useimmiten hierontaan tulon syynä on jonkinlaiset lihaskireydet, mutta yhtä hyvä syy hierontaan tulemiselle on rentoutuminen.

Rintarangan eli keski- ja yläselän alueen käsittely tutkitusti rentouttaa. Myös saatavilla olevat lämpöhoidot (savipakkaus ja laavakivet) lihaksia hoitavan ominaisuutensa lisäksi ovat hyvin rentouttavia.

Niskan, kaulan ja hartioiden kireydet sekä niistä johtuva päänsärky ovat ehkä yleisin syy miksi hierontaan tullaan. Hieronnalla pystytään tehokkaasti helpottamaan alueiden kireyttä. Hieroja tutkii haastattelemalla ja liiketestein mistä kireydet johtuvat. Usein syynä on näyttöpäätetyön aiheuttamat ongelmat. On syytä mainita, että vaikka kireys tuntuu usein näillä alueilla, myös yläraajojen, alaselän, pakaroiden ja alaraajojen hieronnalla on merkitystä ja niiden käsittelyllä voidaan helpottaa myös niskan ja hartian alueen kireyttä. Näyttöpäätetyön tekijöillä korostuvat myös kasvojen ja päänahan alueiden kireydet ja usein näiden käsittelyllä saadaan aikaan vielä parempia tuloksia kuin pelkällä hartioiden ja niskan käsittelyllä.

Fyysinen työ aiheuttaa omia kireyksiään lihaksiin ja ammattitaitoinen hieroja osaa löytää syyt erilaisille kireyksille. Esimerkiksi erilaisissa asentajan töissä saattaa joutua työskentelemään hankalissa asennoissa pitkään ja kädet ovat kovilla. Lihasten jännitystilat saattavat aiheuttaa puutumista voimattomuutta käsivarsiin ja kiristää myös niskaa ja hartioita. Näitä jännityksiä voidaan hyvin helpottaa hieronnalla ja jo muutamalla käynnillä voidaan saada pahimmat kireydet helpottamaan.

Urheilijoiden lihashuollolle hieronnasta on paljon apua ja urheiluhierojan koulutuksen saaneet hierojat osaavat huomioida urheilijoiden kuhunkin kauteen liittyvät hieronnan tarpeet. Kovan urheilusuorituksen jälkeen hieronnalla voidaan tehostaa urheilijan palautumista suorituksesta. Kukin urheilija on yksilö ja oikean hierontasyklin ja hierojan löytäminen on oma prosessinsa.

Kehon eri osat liittyvät toisiinsa ja on tärkeää käsitellä kutakin hoidettavaa kokonaisuutena. Hieroja ja hierottava sopivat yhdessä mitä alueita olisi hyvä käsitellä.

Säännöllinen hieronnassa käyminen yleensä vähentää lihasten jännityksiä yleisesti. Usein asiakkaat kertovat, että esimerkiksi viikottaiset päänsäryt ovat vähentyneet hieronnan seurauksena. Yleiset kiputilat myös helpottavat yleensä säännöllisellä hieronnalla. Myös unen laatu saattaa parantua.

Miten valitsen oikean mittaisen hieronnan?

Tähän ei ole oikeaa vastausta, koska se on hyvin tilannekohtaista. Tässä kuitenkin muutamia ohjeita, kuinka valita likimain oikean mittainen hieronta.

Yksi hyvä ohjesääntö on, että mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän aikaa hierontaan menee. Jalkoihin on hyvä varata aikaa enemmän - suosituksena lähtökohtaisesti vähintään 60 minuuttia alaraajoihin.

Jos haluat, että käsitellään pelkkää selkää sekä niska hartiaseutua, usein 45-60 minuuttia riittää hyvin - riippuen tietenkin siitä lihasmassan määrästä. Jos toiveenasi on käydä useampia alueita läpi, niin aikaa olisi hyvä varata enemmän. Kokovartalohierontaan on hyvä varata aika 90-120 minuuttia. Mitä pidempi aika, sitä tarkemmin hieroja ehtii keskittymään myös yksityiskohtiin. On myös ihan hyvä tapa jakaa hieronnassa kehon alueita siten, että yhdellä kerralla hierotaan selkä-niska-hartiat ja toisella taas alaraajat.

Usein asiakkailla on hartiat jumissa ja sitä aluetta toivotaan hierottavaksi. Usein joku alue kehosta oireilee, mutta lihaskireyksiä löytyy muualtakin ja esimerkiksi jalkojen takaosien hieronta helpottaa usein myös selän ja hartioiden jännityksiä. Hieroja on alansa ammattilainen ja kannattaa luottaa hierojan arvioon hoidettavasta alueesta.

Hierontojen mitat ovat 30-120 minuuttia aina 15 minuutin välein.

Haagan Hieronnassa suosituin hieronnan pituus on 60 minuuttia. Se on yleensä helppo sovittaa omaan kalenteriin ja sen aikana ehtii useimmiten hyvin käsittelemään sovitun alueen. Haagan hieronnassa on ensimmäiselle käynnille tarjouksena 60 min 50€ ja 90 min 75€ sekä eläkeläisille klo 8-13 45 min 40€.

Huom! Jos sinulla on korkea verenpaine tai sydämen toimintaan liittyvä sairaus, on parempi valita lyhyempi hieronta ainakin aluksi, jotta hieronnasta ei tule huono olo. Aina on myös hyvä varmistaa lääkäriltäsi, voitko tulla hierontaan erityisesti, jos sairautesi on vasta diagnosoitu.

Hieronnalle on harvoin esteitä, mutta on tärkeää, että hieroja tietää sairautesi, jotta voi huomioida ne hieronnassa. Ensimmäisen käynnin yhteydessä niistä keskustellaan tarkemmin.

Alla vielä lista hieronnnan estävistä sairauksista ja muista tiloista. Jos olet epävarma voitko tulla hierontaan, voit aina kysyä siitä lääkärisi lisäksi myös meiltä.

 • Yskä, flunssa, kuume, nuha

 • Ihotaudit ja infektiot, jos sinulla on ihotauti esim. sienitauti, se voi tarttua hierojaan joten kysy lääkäriltäsi onko jokin sairautesi este hieronnalle, esim. jos iho on ohut ja kunnoltaan heikentynyt kuten röntgen tai muun sädehoidon jälkeen, ei tälläistä ihoaluetta saa hieroa. Jos iho on tunnoton, on varottava sen voimakasta käsittelyä, koska tunnoton iho on joskus normaalia arempi erilaisille ärsytyksille.

 • Hemofilia eli verenvuototauti, verenvuoto kudoksessa tai nivelessä

 • Iskeeminen kudos, kutsutaan kudosta, joka ei saa riittävästi happea tai verta johtuen esim. verisuonten ahtautumisesta, useimmin on iäkkäämillä ihmisillä. Kudosta, jonka verenkierto ei ole riittävä, ei saa hieroa, koska siihen syntyy helposti haavauma, joka voi olla vaikeasti parantuva. Hieronnalla ei tällaisen kudoskohdan verenkiertoa voi parantaa, koska verisuonten ahtautumisesta johtuen siihen ei voi tulla enempää verta.

 • Laskimo- ja valtimosairaudet, suonikohjut (suonikohjuja ympäröiviä alueita voidaan kuitenkin käsitellä, mutta suonikohjuja ei saa hieroa niiden päältä), laskimotukokset ja laskimotulehdukset tai laskimoiden toiminnan vajauksen seurauksena syntynyttä kunnoltaan heikentynyttä ihoaluetta säären alaosassa ovat myös este hieronnalle. Tuntomerkkinä on nilkan ja säären alaosan ruskea pigmentoituminen ja ohut iho. Tällaisen alueen hieronta voi aikaan saada ihon rikkoutumisen ja vaikeasti paranevan säärihaavan. Sydänsairaudet tai sen toiminnalliset häiriöt (sydämentahdistin). Vaatii aina lääkärin hyväksynnän, sillä hieronta saattaa rasittaa sydäntä.

 • Pahanlaatuiset kasvaimet, pahanlaatuiset kasvaimet voi lisätä metastaasien syntyä (syövän tulee olla parantunut, varmista hieronnan soveltuvuus lääkäriltäsi), hyvänlaatuiset kasvaimet käsittely voi kiihdyttää kasvaimen kasvua.

 • Palo- ja paleltumavammat

 • Avohaava tai tuoreet vammat, kuten mustelmia, lihasruhjeita, revähtymiä, venähdyksiä, nyrjähdyksiä yms. ei saa tuoreeltaan hieroa, koska silloin edesautetaan verenvuotoa kudoksiin, estetään hyödyllistä arpeutumista ja tehdään muuta haittaa paranemiselle. Esim. urheilijalla, jonka on päästävä nopeasti kuntoon, voi varovainen hieronta tulla kysymykseen aikaisintaan parin kolmen päivän päästä. Muissa tapauksissa on syytä odottaa vielä pitempään ja tapauskohtaisesti miettiä ylipäätään hieronnan tarkoituksenmukaisuutta hoitomenetelmänä.

 • Ääreis- ja keskushermostoperäinen halvaus esim. aivohalvaus (tuntopuutokset), spastinen halvaus

 • Suurentuneet imurauhaset, imurauhasia löytyy kainaloista, nivustaipeista, niskasta, kaulalta ja leukakulman alta. Koska imurauhaset saattavat olla suurentuneita infektioiden tai kasvainten vaikutuksesta, ei niitä saa hieroa.

 • Tyrä, tyrä on vatsaontelon elinten, tavallisesti vatsapaidan ja suolenmutkan pullistuminen vatsaontelon seinämässä olevan aukon kautta ihon alle selväksi pehmeäksi kyhmyksi. Tyrää ei saa hieroa, koska se voi ärtyä siitä ja johtaa kiireelliseen operaation tarpeeseen. Tyrät löytyvät yleensä nivustaipeen seudusta, mutta niitä voi olla muuallakin vatsaontelon seinämissä.

 • Päihteen alaisessa vaikutuksessa ja krapulassa ei saa tulla hierontaan!

Pitääkö minun käydä hieronnassa useita kertoja?

Useimmiten hierojalla on hyvä käydä kuuriluonteisesti muutamien viikkojen sisällä joitakin kertoja. Tähänkään asiaan ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta käytännön työ on opettanut, että parhaimman hyödyn asiakas saa hieronnasta, käymällä muutaman kerran lyhyen ajan sisällä.

Sen jälkeen säännöllinen, esimerkiksi kerran kuukaudessa oleva hieronta pitää lihasten jännitystilat poissa. Hieronnan yhteydessä hieroja kertoo tutkimuksen ja hieronnan perusteella, minkälaista käyntitiheyttä hän suosittelee asiakkaalle.

Säännöllinen hieronnassa käyminen yleensä vähentää lihasten jännityksiä yleisesti. Usein asiakkaat kertovat, että esimerkiksi viikottaiset päänsäryt ovat vähentyneet hieronnan seurauksena. Yleiset kiputilat myös helpottavat yleensä säännöllisellä hieronnalla. Myös unen laatu saattaa parantua.

Miksi hieroja pyytää minua liikuttamaan raajoja eikä vain aloita hierontaa?

Ennen hierontaa hierojan on varmistettava, että hieronta on asiakkaalle varmasti turvallinen ja oikea hoitomuoto. Siksi pyydämme uusia asiakkaita täyttämään lomakkeen, jossa varmistetaan terveydentila, kysellään tarkentavia kysymyksiä ja tehdään myös erilaisia liiketestejä.

On tärkeää tehdä näitä toimenpiteitä, jotta varmistetaan, että hieronnalla voidaan helpottaa oloa eikä esimerkiksi provosoida oireita pahemmiksi.