Kädet puutuu, niska jumissa... Onko yläraajasi kunnossa?

13.03.2020

Yläraajat, käsivarret, kädet - teemme aika paljon kaikenlaista näillä kahdella raajalla. Tätä kirjoittaessa sormeni kirjoittavat sujuvasti 10-sormijärjestelmällä pitkin näppäimistöä. Voisin kirjoittaa tämän tekstin mobiililaitteellani pidellen laitetta kädessäni ja peukaloiden hoitaessa kirjoittamisen. Käteni ja käsivarteni ovat myös tärkeä työkaluni soittoharrastuksessa ja hierojan työssä. Pyöräillessä ja kauppakassia kantaessa sormeni ja käsivarteni ovat toisinaan kovassakin rasituksessa. Sormet ja käsivarret - hierojan ammattikielellä yläraajat - ovat miltei kaikissa toiminnoissa käytössä, joko kovassa rasituksessa tai kevyemmässä, mutta jatkuvassa staattisessa jännityksessä. On siis syytä pitää myös niistä huolta!

Jännetupen tulehdus ja rannekanavaoireyhtymä ovat tilanteita, jolloin viimeistään havahdutaan yläraajojen huollon tarpeeseen. Asioita voi tehdä jo ennen sitä eikä läheskään aina tarvitse päätyä näihin kivuliaisiin vaivoihin. Sormien ja käsivarsien jännitystilat tuntuvat usein niskan ja hartioiden alueella, joita ollaankin totuttu hierojalla hoidattamaan. Kun hierotaan niska-hartiaseudun jännitystiloja, on usein hyödyllistä hieroa myös yläraajat ja samalla selvittää tarkemmin, mistä jännitykset sinne tulevat.

Päivittäisestä ergonomiasta kannattaa huolehtia työ- ja vapaa-ajalla sekä selvittää syyt jännitystiloille. Kannattaa pitää huolta myös lihaskunnosta ja liikkuvuudesta. Koulutettu hieroja osaa arvioida nivelten liikkuvuutta ja parantaa sitä turvallisesti. Hierojalla on valmiudet myös antaa ohjeistusta lihaskunnon ylläpitoon. Tarpeen tullen ohjaamme muun terveydenhuollon ammattilaisen, kuten osteopaatin tai fysioterapeutin palveluiden pariin.

Jos yläraajojen lihakset ovat jatkuvasti kiristyneet, se vaikuttaa koko kehoon ja mieleen - jännittyneisyys lisää jännittyneisyyttä ja sen purkamisessa hieronta on suureksi avuksi. Usein käy niin, että jännitykseen on niin tottunut, ettei sitä huomaa ennenkuin niitä yläraajoja hierotaan.

Tässä alkaa hierojasta itsestään tuntumaan jo siltä, että kyynärvarren ojentajissa tuntuu tämän viikon hieronnat ja tietokonetyöskentely niin kovasti, että taitaa olla aika mennä hierotuttamaan omat yläraajat!

Terkuin,

Mirkka