en-Syylän hoito

06/02/2020

Syylät. Ikävä vaiva ja mitä tehdä jos niistä ei pääse eroon kotikonstein apteekista saatavilla tuotteilla?

Syylä (verruca vulgaris) on papilloomaviruksen aiheuttama hyvälaatuinen ihokasvain. Sitä esiintyy useimmiten jalkaterissä tai käsissä.

Syylä voi joissain tapauksissa ulottua juurineen syvälle ihoon ja silloin se on kipeä. Syylä voi tarttua välittömästi kosketuksesta tai välillisesti esimerkiksi liikunta- tai pesutilojen lattioilta.

Tartunnoille altistavia tekijöitä ovat ihorikot, hautumat ja rakot. Viruksen itämisaika on pitkä, jopa kuukausia.

Immunologisten tekijöiden vuoksi jotkut eivät koskaan saa syyliä, ja joillakin syylät eivät tahdo parantua ollenkaan. Hormonaalisilla tekijöille lienee jonkinlainen yhteys syyläalttiuteen, kuten myös henkilön iällä; Ikääntyneillä esiintyy harvoin syyliä.

Syyläkudos on hauras, sienimäinen ja kuivassa ihossa karkea ja kosteassa hikoilevassa ihossa sitkeä, kumimainen. Syylä on verekäs ja siinä näkyy pieniä mustia pisteitä eli verisuonia. Kun syylän pintaa rikotaan se vuotaa helposti verta. Syylän ja känsän erottaminen toisistaan voi olla joskus hankalaa.

Koska syylä on viruksen aiheuttama, siihen ei ole yhtä toimivaa hoitoa. Jos kotona tehty syylähoito ei tuota tulosta, mutta syylä aiheuttaa kipua ja muuttaa sitä kautta kävelyä voi olla syytä kääntyä jalkojenhoidon ammattilaisten puoleen. Syylää usein vuollaan pois niin paljon kuin on mahdollista. Vuolemisen jälkeen syyläkudosta voidaan sulattaa tai syövyttää kemiallisesti erilaisilla liuoksilla. Syyläkudoksen kemiallinen syövyttäminen ei yleensä aiheuta haittaa ja tuottaa tuloksia tarkasti ja oikein käytettynä. Meillä on käytössä ulkoisena syylänhoitona verrutp liuosta. Hoitoa tehdään vain ammattilaisen vastaanotolla ja se on CE merkitty lääketieteellinen tuote.

Verrup® on vesipohjainen liuos joka sisältää orgaanisia, ja epäorgaanisia happoja sekä sinkkisuolaa ja kuparisuolaa.

Hoitoon kuuluu syyläkudoksen poisto, jonka jälkeen verrutop aine imeytetään syyläalueelle. Tyypillisesti tavallisten syylien hoitoon vaaditaan yleensä noin 1-3 hoitokertaa ja vaikeiden syylien 1-5 kertaa. Syylän poistumiseen vaikuttaa, kuinka kauan syylä on ollut iholla.

Hoitokertojen määrä on yksilöllinen ja siihen vaikuttaa myös asiakkaan omahoito.

Verrutopia voi käyttää lasten ja diabeetikoiden syylien hoidossa.

Hoidon jälkeen syyläalue voidaan keventää huovalla, jotta ärsytetty ihoalue saisi hetken levätä. Muutaman viikon hoitosarjaa suositellaan, sillä syylän juuret ovat usein kasvaneet syvälle ihoon joten niiden tuhoaminen ei aina onnistu yhdellä kerralla.

Käänny jalkaterapeuttimme Sannan puoleen jos haluat apua syylien hoidossa.

Varaukset ja tiedustelut: p. 045 220 9888 tai www.haaganhieronta.com/ajanvarauskalenteri/

Oikean kantapään alueella kaksi syylää hoidettavana Verrutopilla 30.1.2020